Klauwproblemen bij koeien

Emilie, dierenarts

Geschreven door Emilie, dierenarts

Bericht delen

Klauwproblemen bij koeien | Herbavita

Naast uierontsteking en verminderde vruchtbaarheid, behoort kreupelheid tot de belangrijkste redenen waarom boeren hun dieren vroegtijdig moeten afvoeren. Gezonde klauwen spelen een cruciale rol in het bereiken van optimale prestaties. Wanneer een koe klauwproblemen heeft, zal ze minder vaak naar het voederhek gaan, wat resulteert in een verminderde voeropname en lagere melkproductie. 

Naast de economische gevolgen hebben klauwproblemen ook een negatieve impact op het welzijn van de dieren. De kosten van klauwproblemen zijn vooral te wijten aan: 

  • Verminderde melkproductie als gevolg van lagere voeropname 
  • Verminderde vruchtbaarheid 
  • Hoge kosten voor behandeling 

Preventieve maatregelen kunnen daarom aanzienlijke besparingen opleveren. 

Hoe ontstaan klauwproblemen?

Klauwproblemen ontstaan door verschillende oorzaken, die onderverdeeld kunnen worden in infectieuze en niet-infectieuze klauwaandoeningen. 

Preventieve aanpak voor een optimale klauwgezondheid

Om klauwproblemen succesvol te voorkomen, is het van groot belang om de belangrijkste risicofactoren zoveel mogelijk te beheersen. Deze risicofactoren spelen een cruciale rol: 

1. Infectiedruk verminderen 

Het handhaven van een lage infectiedruk is essentieel om infectieuze klauwaandoeningen te voorkomen of te beheersen. Optimale stalhygiëne speelt hierbij een sleutelrol. Klauwen blijven droog en schoon wanneer roosters vrij zijn van mest, wat helpt om klauwproblemen te minimaliseren. Klauwbaden zijn effectiever op schone klauwen; de frequentie ervan moet worden afgestemd op de bedrijfssituatie. Naast hygiëne en klauwbaden is het creëren van een comfortabele omgeving voor de koeien essentieel. Stressfactoren en het risico op verwondingen (zoals scherpe hoeken en overbezetting) moeten worden geminimaliseerd. 

2. Optimaliseren van de voeding 

Voeding speelt een grote rol in het voorkomen van klauwproblemen. Het vermijden van overgewichtige of te magere koeien is belangrijk. Veel klauwproblemen ontstaan door pensverzuring, daarom is een rantsoen met voldoende structuur en voorkoming van selectief eten cruciaal. Het verbeteren van huid- en hoornkwaliteit vereist een gebalanceerde inname van vitaminen, mineralen en sporenelementen. 

3. Beperken van klauwbelasting 

Het vermijden van overmatig lang staan van koeien is belangrijk om klauwproblemen te voorkomen. Zorg ervoor dat koeien niet onnodig lang in de wachtruimte voor het melken hoeven te staan, en vermijd ongelijke loopvlakken die de klauwen kunnen belasten. 

In onderstaand schema vind je een overzicht van deze preventieve maatregelen: 

Photo

Klauwgezondheid op je bedrijf verbeteren?

Pas onderstaande maatregelen toe. 

1. Zorg voor schone en droge stalvloer en comfortabele ligboxen

Een droge omgeving ondersteunt de afweerfunctie van de hoorn en de huid in de tussenklauwspleet en aan de kroonrand. Drukontlasting tijdens het liggen verbetert de doorbloeding en voorziet de hoornvormende cellen van zuurstof en voedingsstoffen. 

2. Behandel kreupele koeien meteen

Snel ingrijpen bij kreupele dieren verhoogt de kans op herstel, verlaagt de infectiedruk en minimaliseert de kans op besmetting van nieuwe dieren, vooral als de oorzaak infectieus is (zoals bij Mortellaro). 

3. Strategische klauwverzorging

Controleer de klauwen van alle koeien voor het droogzetten en herhaal dit 2 à 3 maanden na het afkalven. De meeste klauwproblemen doen zich voor tijdens de eerste 3 maanden van de lactatie.

Maandelijks bekappen van koeien aan het begin van de droogstand, na 2 à 3 maanden lactatie en voor koeien die extra aandacht nodig hebben, voorkomt problemen effectiever dan tweemaal per jaar het hele koppel tegelijk bekappen en vermindert bovendien stress. 

4. Ontsmetten van de klauwen

Gebruik desinfectiemiddelen selectief (individueel versus groepsbehandeling), afhankelijk van de infectiedruk en het stadium van de letsels. 

5. Optimaliseer de voeding voor een optimale klauw- en huidweerstand

Een goede hoornkwaliteit en gezonde klauwhuid zijn essentieel voor goede klauwgezondheid. Dagelijkse verstrekking van een uitgebalanceerd rantsoen met vitamines (zoals biotine), mineralen (zoals calcium) en sporenelementen (zoals koper, zink, selenium en mangaan) verbetert de klauwgezondheid aanzienlijk. 

6. Hou de lichaamsconditie van de koeien in de gaten

Een body condition score van 3 tot 3,5 bij afkalven en een maximale afname van 0,5 tot 1 punt na afkalven wordt aanbevolen. Koeien met een lage conditie lopen meer kans op klauwproblemen door een dunner vetkussen in de klauw, wat schokken absorbeert en het gewicht van de koe over de klauw verdeelt.

Koeien in negatieve energiebalans gebruiken dit vetkussen ook voor energie, anderzijds belasten koeien met overmatige conditie daarentegen hun klauwen te veel. 

7. Besteed aandacht aan klauwgezondheid bij stierkeuze en voer koeien met steeds weerkerende klauwproblemen af.

Ontdek het aanbod van Herbavita om klauwproblemen bij koeien te voorkomen. Onze ervaren adviseurs komen graag bij je langs voor advies op maatKlik hier om een vrijblijvend infogesprek aan te vragen. 

Emilie

Emilie

Regulatory Affairs Officer – Veterinary Surgeon

Klauwproblemen bij koeien